• La literatura, la pintura, la música... tenen moltíssimes regles, però no n'hi ha cap que sigui obligatòria
  • Enric Casasses. Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2020)

Actualitat

Al número 315 dossier JOAN TRIADÚ; Anglada-Camarasa, per Francesc Fontbona; llibres des de la presó i l'exili, entrevista a la fotoperiodista Pilar Aymerich. I, molt més...

El dossier del número 315 de la Revista de Catalunya, corresponent al tercer trimestre del 2021, està dedicat a la commemoració del centenari del naixement de Joan Triadú i Font, crític literari, pedagog, traductor, defensor del català i activista cultural. La seva figura presenta tantes cares com un dau –tal com el defineix Joan Josep Isern en aquestes pàgines– i potser per això resulta més difícil d’encasellar del que pugui semblar a primera vista. L’obra de Joan Triadú presenta tantes capes que sovint no resulta fàcil separar l’una de l’altra i establir una certa jerarquia.
Aquest dossier el conformen tres articles que ens ajuden a entendre la dimensió de la seva obra i mestratge. Al primer, Joan Josep Isern, comissari de l’Any Triadú, descriu el programa de la commemoració centrada en subratllar el caràcter calidoscòpic de les aportacions d’aquest intel•lectual i activista cultural. L’escriptor Sam Abrams, per la seva banda, reivindica la centralitat de la tasca de Triadú com a crític literari en relació amb la resta de les seves ocupacions i destaca la seva solidesa. Al tercer, Carles Duarte –director general de la Institució Cultural del CIC– institució on es va formar i exercí de professor el mateix Triadú, analitza el vessant pedagògic lligat a la seva visió de la cultura i del món en general.

En el marc de les commemoracions Francesc Fontbona ens presenta la secció Revista de les Arts, amb un recorregut magnífic -il·lustrat amb reproducció d'obres- de la trajectòria artística d'Hermenegild Anglada-Camarasa (1871-1959), el pintor català més reconegut internacionalment.

Un altre dels continguts a destacar és l’entrevista a Pilar Aymerich, a càrrec Joan Safont i Wayra Ficapal. La fotoperiodista ha estat guardonada amb el “Premio Nacional de Fotografía” en reconeixement als cinquanta anys dedicada a l’art fotogràfic des del compromís des dels darrers anys del franquisme.

El número també inclou, entre altres, un article de Marina Geli, sobre Pasqual Maragall; Lluís Busquets i Grabulosa ens ofereix una sistematització dels «Llibres des de la presó i l’exili. La Revista dels llibres, Marta Nadal ens parla de l’activitat d’Àlex Broch, un referent de la teorització i la reflexió del sistema literari català i, Josep Lluch del poeta i arquitecte Joan Margarit.

EDITORIAL
Agustí Pons: “Presos polítics, societat civil i l’ombra de Sísif”

OPINIÓ
Lluís Busquets i Grabulosa: “Llibres des de la presó i l’exili”
Vicenç Villatoro: “L’abolició de la humanitat”
Marina Geli i Fàbrega: “Pasqual Maragall, estadista”

MIRADOR
Roberto Louvin: “L’afer Puigdemont, un cas europeu”

DOSSIER: JOAN TRIADÚ. CENT ANYS
Joan Josep Isern: “Com la figura d’un dau”
D. Sam Abrams: “De Tria-du a Tria-fort”
Carles Duarte i Montserrat: “Mestre i home de cultura”

DIÀLEGS
Wayra Ficapal i Joan Safont i Plumed: Entrevista a Pilar Aymerich: “Per a mi, un retrat és això, és treure l’ànima de la gent”

REVISTA DE LES ARTS
Francesc Fontbona: Encaixa, Anglada-Camarasa, en la Catalunya del seu temps?

REVISTA DELS LLIBRES
Marta Nadal: “Àlex Broch, un referent necessari “
Josep Lluch, “Joan Margarit , animal de bosc”

Espai de lectura:
Lluís Duran, Guadalupe Ortiz de Landàzuri, Xavier Ferré Trill

Al número 315 dossier JOAN TRIADÚ; Anglada-Camarasa, per Francesc Fontbona;  llibres des de la presó i l'exili, entrevista a la fotoperiodista Pilar Aymerich. I, molt més...
Botiga

Comprar números anteriors

Si et falta algun dels números de la Revista de Catalunya, pots adquirir-los fàcilment. Indica'ns els números que t'interessen i te'ls farem arribar.
Subscriptors

Vull subscriure'm a la Revista de Catalunya

Preu subscripció anual:

65 € / any

Europa: 78 € / any

Resta del món: 120 $ / any

La nostra web RevistadeCatalunya.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per a personalitzar la navegació i millorar els seus serveis. Si continues navegant entenem que n'acceptes el seu ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies.
Veure més informació | Tancar