Jordi C"> In Memoriam del doctor Jordi Castellanos i Vila | Actualitat | Revista de Catalunya Jordi Castellanos i Vila (Tagamanent 1946–Barcelona 2012)"> Jordi Castellanos i Vila (Tagamanent 1946–Barcelona 2012)" />
  • Conec la utilitat de la inutilitat. I tinc la riquesa de no voler ser ric.
  • Joan Brossa, Epíleg de La memòria encesa (1998)

Actualitat

In Memoriam del doctor Jordi Castellanos i Vila

"La Revista de Catalunya" expressa el seu dol per la seva desaparició i per la pèrdua per a la cultura catalana que aquesta significa.
Jordi Castellanos i Vila (Tagamanent 1946–Barcelona 2012) –historiador de la literatura catalana– ha mort als 66 anys. L’any 1968 va entrar a treballar a l'Enciclopèdia Catalana, a la secció de literatura, una etapa que, juntament amb les classes de Joaquim Molas als Estudis Universitaris Catalans, considerava la seva formació més decisiva. El 1977 es va incorporar a la Universitat Autònoma de Barcelona, esdevenint catedràtic de Filologia Catalana el 1988.
Va ser un intel•lectual compromès amb el país i amb la seva cultura. Fou membre del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona i va participar en les protestes contra el procés de Burgos, el 1970. Milità al Front Nacional de Catalunya (FNC) i al PSAN. Va ser un dels redactors del manifest “Una nació sense estat un poble sense llengua?” (1979).
La seva tesi doctoral publicada amb el títol "Raimon Casellas i el Modernisme" (PAM, 1983) és una referència obligada per als especialistes del Modernisme. Castellanos també va aprofundir en estudis sobre el Noucentisme. Col•laborà en diversos diaris i revistes i va fundar i co-dirigir, juntament amb Josep Murgades, la revista "Els Marges".
Entre els seus llibres cal destacar:
 Raimon Casellas i el Modernisme (1983)
 El Modernisme: selecció de textos (1988)
 Antologia de la poesia modernista (1990)
 El clos matern dels clàssics (1992)
 Bearn o la sala de les nines (1996)
 Literatura, vides, ciutats (1997)
 L'impacte del 98 a la literatura catalana (1998)
 Calders. Els miralls de la ficció (2000)
 Escriure amb el ritme de la sang. La represa de la novel•la catalana (1925-1929), (2005)
Més informació:
http://www.escriptors.cat
http://www.iec.cat


In Memoriam del doctor Jordi Castellanos i Vila
Botiga

Comprar números anteriors

Si et falta algun dels números de la Revista de Catalunya, pots adquirir-los fàcilment. Indica'ns els números que t'interessen i te'ls farem arribar.
Subscriptors

Vull subscriure'm a la Revista de Catalunya

Preu subscripció anual:

65 € / any

Europa: 78 € / any

Resta del món: 120 $ / any

La nostra web RevistadeCatalunya.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per a personalitzar la navegació i millorar els seus serveis. Si continues navegant entenem que n'acceptes el seu ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies.
Veure més informació | Tancar