Les activitats dels 100 anys

La tarda del dimecres 3 d’abril de 2024, la Sala d’actes de les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona va omplir-se per donar el tret de sortida a l’Any Revista de Catalunya, una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya comissariada per Lluïsa Julià, Pilar García Sedas i Francesc Marco-Palau, i coordinada per Josep Maria Roig i Rosich, i Jordi Manent, membres del Patronat Revista de Catalunya.

Va obrir l’acte la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya,, Meritxell Serret, que va destacar el vessant internacional que sempre ha tingut la revista fundada per Antoni Rovira i Virgili l’any 1924.

A continuació, el crític literari i escriptor Joan Josep Isern va ser l’encarregat de glossar la trajectòria de continuïtats i discontinuïtats d’una publicació centenària que ha viscut i patit les dificultats sofertes pel conjunt de la cultura catalana al llarg del segle XX, amb dictadures, repressió i exilis. Així mateix, Isern va posar en valor el fet que l’efemèride del centenari formi part de l’acció commemorativa del govern català d’aquest 2024.

Seguidament, es va donar pas a una taula rodona moderada pel director adjunt del diari Ara, Ignasi Aragay. Hi van participar Josep Maria Roig i Rosich, president de la Fundació Revista de Catalunya; Lluïsa Julià, directora de la publicació; Pau Mas, director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, i el mateix crític literari i escriptor Joan Josep Isern.  La vigència de les publicacions en llengua catalana en ple segle XXI, la vocació de la Revista de Catalunya per ser un referent també pels joves investigadors i universitaris, els trets definidors d’una capçalera històrica d’assaig que ha deixat empremta, la complementarietat entre mantenir la impressió en paper i la consulta digital d’exemplars anteriors, així com les potencialitats i l’impacte dels articles i les ressenyes publicades, van ser alguns dels temes que es van anar tractant en les diferents intervencions de la taula.

Després de les reflexions formulades pels participants, moderades pel periodista Ignasi Aragay, es va oferir també un torn obert de paraules als assistents. Entre les opinions expressades animaven la Revista de Catalunya ha establir sinergies amb les associacions acadèmiques internacionals de catalanística, a més d’enfortir el vincle amb les altres revistes culturals editades als diferents territoris de parla catalana.

L’acte del Palau Robert va ser, així, una bona ocasió per compartir amb representants d’institucions culturals, direccions de diferents capçaleres, subscriptors, lectors i col·laboradors de la Revista de Catalunya l’inici d’un centenari que ha programat, al llarg de les properes setmanes i mesos, actuacions i publicacions arreu del país i en l’àmbit internacional.

Podeu consultar l’agenda d’activitats i el programa d’activitats al web institucional del centenari 

COMPARTEIX