Xerrada: Teresa Rovira, bibliotecària i ànima de la Revista de Catalunya

La Revista de Catalunya és la revista degana publicada en llengua catalana. Ha explicat la història, la literatura, la política d’un segle, tot i les seves interrupcions. Compromesa amb el país, ha estat una eina de comunicació rellevant en llengua catalana al llarg de cent anys i ha sobreviscut als esdeveniments històrics que ha patit el nostre país (dictadures, exilis, crisis econòmiques…).

Amb motiu dels 100 anys de la fundació de la Revista de Catalunya, l’any 1924, per Antoni Rovira i Virgili, la Biblioteca Jaume Fuster (Plaça Lesseps, 20 – Barcelona) acull una xerrada per recordar Teresa Rovira, filla d’Antoni Rovira i Virgili, veritable motor de la represa de la publicació part de Max Cahner l’any 1986. L’acte tindrà lloc el dijous dia 2 de maig, a les 18.30. Hi participaran Francesc Xavier González Cuadra, president del Col·legi de Bibliotecaris de Catalunya, Meritxell Talavera, crítica literària i Pilar García Sedas, cocomissària de l’Any Revista de Catalunya.

Teresa Rovira i Comas (1918 – 2014) va tenir dues grans passions: les biblioteques infantils i mantenir viva la memòria del seu pare. Durant més de 40 anys, va lluitar per recuperar els documents  del seu pare, que havien estat requisats i duts a Salamanca. Des que va saber que hi eren, el 1969, va iniciar el tràmits per aconseguir-ne la devolució, tot i els continus entrebancs. En l’anomenat “retorn dels papers de Salamanca” només es va restituir allò que es pogués demostrar que es posseïa amb anterioritat. En el cas de Rovira i Virgili, a més dels llibres amb alguna dedicatòria, Teresa Rovira va poder reclamar tots aquells que conservaven la classificació decimal que hi havia posat a mà, tot fent pràctiques el 1938. De tota aquesta dedicació destaca el seu afany perquè la represa de la Revista de Catalunya fos una realitat.

 

COMPARTEIX