Vicenç Pagès i Jordà. Mestre d’escriptors, crític, creador i lector

 

Va tenir la gentilesa de participar amb el text “Tres partides” al volum monogràfic La República de les Lletres (04 ) coordinat per Xènia Bussé i publicat per la Revista de Catalunya. 

Ens va deixar l’agost d’enguany.  Nascut a Figueres l’any 1963, el llegat de Vicenç Pagès i Jordà a les lletres catalanes és inqüestionable. Amb una obra extensa, va ser professor d’escriptors tant a l’Aula d’escriptura de  Girona com a Blanquerna i, un gran crític i lector.  El 1990 publica Cercles d’infinites combinacions (Empúries). L’any 1995 va aparèixer la novel·la El món d’Horaci i l’any 1997 la cèlebre Carta a la reina d’Anglaterra. 

Entre els guardons rebuts destaquen el premi Documenta amb En companyia de l’altre (1999) i el premi Sant Joan de narrativa (2003) per La felicitat no és completa (Edicions 62); premi Mercè Rodoreda (2004) pel recull El poeta i altres contes. L’any 2014 va rebre el Premi Nacional de Cultura.

Una de les seves obres més significatives ha estat el volum de 349 pàgines, Clàssics revisitats (Diputació de Girona, 2018). El volum té com a objectiu la relectura de fins a un total de cinquanta-quatre prosistes nascuts abans de 1920 que han tingut una llarga relació amb les comarques gironines. Segons Enric Sullà “aquest llibre és una gran notícia per als lectors de literatura perquè recupera escriptors i escriptores oblidats o negligits, sovint molt interessants, perquè presenta aspectes engrescadors de clàssics indiscutibles i perquè, per damunt de tot, els llegeix amb encert, rigor, enginy i amenitat. En fi, aquest llibre és una magnífica mostra de com llegir i, com a conseqüència, hauria de ser, o podria ser,
un estímul per llegir”.

En vull veure més+