Presentació del monogràfic “Pompeu Fabra: llengua, civisme, país”

El volum, coordinat per Lluís Duran i Jordi Manent, que compta amb un total de vint col·laboradors, desvela algunes novetats sobre la vida del nostre genial lingüista i la seva actuació cívica, intel·lectual i patriòtica. En el marc de la celebració de l’Any Fabra 2018,  que commemora el 150è aniversari del seu naixement i els 70 anys de la seva mort, i els 100 anys de la seva Gramàtica catalana, tot el país en bloc s’ha abocat amb entusiasme a aquesta sana celebració que actua com a bàlsam nacional després dels ignominiosos fets ocorreguts com a conseqüència de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre passat.

A “Pompeu Fabra: llengua, civisme, país”, el lector descobrirà aspectes desconeguts o molt poc treballats a l’entorn de la seva figura i, concretament, del seu vessant cívic. Coneixem molt el Fabra lingüista, però poc el Fabra cívic. Per exemple, el llibre fa noves aportacions pel que fa a la seva faceta política com a candidat a eleccions (amb un resultat bastant decebedor), a les peripècies del seu títol d’enginyer, al ressò de la seva mort a Catalunya i als condols que la família rebé d’arreu del món. A més, hi ha un article que ressegueix amb atenció la relació de Fabra amb els escriptors i lingüistes de les terres de parla catalanovalenciana, un altre que ens explica les diverses rutes, el nomenclàtor i el marxandatge fabrià i també un article que fa balanç dels estudis fabrians del 1998 fins avui. Entre d’altres col·laboracions, el volum dedica un dossier especial a l’Any Fabra 1968, del qual celebrem els 50 anys.

Amb motiu de la publicació de l’esmentat monogràfic, Revista de Catalunya ha organitzat diferents actes de presentació, en col·laboració amb altres institucions arreu del territori.

BARCELONA

La Fundació Revista de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans presenta el monogràfic ‘Pompeu Fabra: llengua, civisme, país’ (8:2018), d’Edicions de la Revista de Catalunya, coordinat per Lluís Duran i Jordi Manent.

L’acte va tenir lloc el dimarts 15 de gener de 2018, a les 7 de la tarda, a l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47 – Barcelona), amb les intervencions de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Agustí Pons, director de la Revista de Catalunya; Mireia Plana, vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua; Lluís Duran i Jordi Manent, coordinadors del volum.

PALMA

Organitzat per la Fundació Revista de Catalunya, l’Obra Cultural Balear i la Plataforma per la Llengua Illes Balears, el dilluns 19 de novembre a les 7 de la tarda es va presentar a Can Alcover, al carrer Sant Alonso número 24 de Palma, el monogràfic ‘Pompeu Fabra: llengua civisme, país’, coordinat per Lluís Duran i Jordi Manent, d’Edicions de la Revista de Catalunya. Aquest volum vol ressaltar sobretot la faceta cívica del gramàtic, sovint poc estudiada i també poc divulgada. En la presentació van participació el doctor en Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Corbera Pou, un dels col·laboradors del volum. Alhora, la presentació s’emmarca en la conferència titulada “Pompeu Fabra: el lingüista excepcional i el personatge cívic”, a càrrec de Jordi Manent, subdirector de la Revista de Catalunya.

COMPARTEIX