Revistes

Revista de Catalunya 303 Recuperem Jesús Moncada

Agustí Pons publica una editorial titulada “Independència i ” que conté dosis crítiques sobre el procés català. Paral·lelament, Enric Balaguer ens brinda un segon editorial amb “L’esperança és <À Punt>“, on posa èmfasi en la importància de la recuperació de la televisió pública valenciana, abans amb el nom de Canal 9 i també Punt 2, el segon canal.

A la secció d’“Opinió” Joan Ramon Resina i Vicenç Villatoro fan uns apunts intel·ligents sobre l’actualitat, mentre que a “Mirador” Neus Ballvé estudia la Real Cédula de Aranjuez i la seva uniformització lingüística i Jordi Borja ens parla del seu pas per Bandera Roja. Destaquem, també en aquesta secció, el centenari de Maria Aurèlia Capmany, per Agustí Pons, i el 150è aniversari del naixement de l’astrònom avançat al seu temps Josep Comas i Solà. L’historiador i nét del visionari Alexandre Deulofeu, Juli Gutiérrez Deulofeu, relata la historiografia futurista d’aquest farmacèutic, químic, filòsof i historiador.

Cal subratllar l’aportació de Fèlix Villagrasa amb l’article “Quim Torra: singlades culturals d’un president a contra vent”, un article ple de dades que repassa la trajectòria com a editor, patriota i erudit del nostre president i del que fou director de la Revista de Catalunya entre el 2015 i el 2018.

Francesc Fontbona fa un repàs dels 140 anys de la galeria històrica Sala Parés a “Revista de les Arts”, i la “Revista dels Llibres” dedica un parell d’articles a Jesus Moncada: sobre el 30 anys del Camí de sirga (per Xènia Bussé) i la interessant biografia de Moncada que acaba de treure Marc Biosca (per Simona Skrabec). Anna Ballbona, per la seva banda, aprofundeix sobre la novel·la pòstuma i inacabada de Mercè Rodoreda: La mort i la primavera.

 

EDITORIAL
Agustí Pons: Independència i “statu quo”
Enric Balaguer: L’esperança és “A Punt”

OPINIÓ
Joan Ramon Resina: La universitat com a fogar del saber mercenari
Vicenç Villatoro: Estat sense nació (El Mundial de futbol com a gran esdeveniment polític)

MIRADOR
Agustí Pons: Maria Aurèlia Capmany i la construcció de l’espai central de Catalunya
Jordi Borja: Bandera Roja, moviment social o organització política? 1968-1974 (i II)
Juli Gutiérrez Deulofeu: Alexandre Deulofeu, historiador del futur
Frederic Ribas: Josep Comas i Solà. Una vida entre telescopis

REVISTA DE LES ARTS
Francesc Fontbona: La Sala Parés, galeria històrica

REVISTA DELS LLIBRES
Xènia Bussé: Fa trenta anys que vam llegir “Camí de sirga”
Simona Skrabec: L’escriptor com l’home històric
Cèsar Calmell Piguillem: Nous camins de la musicologia
Anna Ballbona: L’any de “La mort i la primavera”, l’any del monstre torbador

Espai de Lectura
Xènia Bussé, Jordi Querol, Oliver Pons.

Revistes

Revista de Catalunya 303 Recuperem Jesús Moncada