Revistes

Revista de Catalunya 311: dossier “Tres reflexions sobre el coronavirus”

Dediquem el dossier d’aquest número a la pandèmia provocada pel coronavirus. Sobre el tema s’ha escrit molt, s’està escrivint molt i tot fa pensar que s’escriurà encara molt més. És difícil que no sigui així, tenint en compte “la complexitat realment extraordinària” de la situació, tal com reconeix el professor Ricard Solé, de qui recollim l’entrevista que la periodista Núria Jar li va fer en el curs d’un debat sobre el coronavirus celebrat al CCCB. També hem demanat que reflexionin sobre el tema a dos dels nostres col·laboradors habituals: el professor Joan Ramon Resina i el periodista i escriptor Vicenç Villatoro. El primer parla de l’epidèmia com a eina de control social; el segon, de com pot afectar el coronavirus les relacions entre l’Estat i el ciutadà. Creiem que, més enllà de la situació canviant de cada moment, aquests tres textos constitueixen una lúcida reflexió de fons sobre una situació que sembla haver agafat bona part dels països amb el pas canviat, especialment, pel que fa a la seva virulència i a les seves dramàtiques conseqüències.

 

 

 

 

 

EDITORIAL

Agustí Pons: La pandèmia i el nostre futur

OPINIÓ

Albert Balcells: 1920: l’acord Datoa-Puig i Cadafalch en pro de la Mancomunitat

Marc Arza: Sobre Catalunya i el Minotaure, encara

MIRADOR

Raúl Romeva i Alfonso González Bondia: Breu aproximació a l’informe d’Amnistia Internacional sobre el respecte dels drets humans a Espanya durant el 2019, amb especial atenció a les consideracions sobre el judici als líders i lidereses catalans

Frederic Ribas. El centenari d’Edmon Vallès. Un mequinensà que cal destacar

DOSSIER: TRES REFLEXIONS SOBRE EL CORONAVIRUS

Vicenç Villatoro: L’Estat contra el virus

Joan Ramon Resina: L’epidèmia com a eina de control social

Núria Jar: Conversa entre Ricard Solé i Núria Jar. “Pensar que podem viure en una bombolla desconnectats de la biosfera és un error immens, molt gran”

DIÀLEGS

Xènia Bussé. Entrevista a Enric Casasses: “La literatura, la pintura, la música…tenen moltíssimes regles, però no n’hi ha cap que sigui obligatòria”

REVISTA DE LES ARTS

Francesc Fontbona: L’art català al Meadows Museum de Dallas

Francesc Foguet: Ricard Salvat a Moscou

Octavi Martí: Històries del cinema

REVISTA DELS LLIBRES

Agustí Alcoberro: Una mena de codi Da Vinci

Carme Oriol: Palmira Jaquetti i Isant, la mirada poètica

 

Revistes

Revista de Catalunya 311: dossier “Tres reflexions sobre el coronavirus”