Revistes
Revista de Catalunya 304. Entrevista a l’escriptora i traductora Monika Zgustová
Octubre - Novembre - Desembre de 2018
El darrer número de l’any 2018, corresponent als mesos d’octubre, novembre i desembre, recull articles interessants: parlem de commemoracions, articles de reflexió, articles d’abast històric i necrològiques de personatges rellevants de la nostra cultura.
Destaquem les cartes de salutació que dediquen a tot l’equip de la Revista de Catalunya de la que fou presidenta del Parlament Carme Forcadell i de l’ex-consellera Dolors Bassa, així com l’editorial del director de la revista d’Agustí Pons i els articles d’opinió de Joan Ramon Resina i Vicenç Villatoro.
L’historiador Lluís Duran dedica tot un article a recordar els principals aniversaris que podrem celebrar aquest 2019. En aquest sentit, hi ha articles commemoratius sobre els 600 anys de la Generalitat Valenciana, els cinquanta anys de la mort de l’abat Aureli M. Escarré i també del literat Carles Fages de Climent i el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany i Manuel de Pedrolo, sobre els quals es recorda la seva vessant periodística. Des de la Revista de Catalunya també recordem amb molt d’afecte la figura de la bibliotecària i ànima de la Revista durant molts anys Teresa Rovira, que va néixer el 1918.
Isabel-Clara Simó té un record especial per l’escriptora desapareguda Patrícia Gabancho, mentre que la historiadora Queralt Solé aprofundeix amb rigor sobre la polèmica de l’exhumació de la tomba de Franco del “Valle de los Caídos”.
El periodista Adolf Beltran entrevista amb profunditat l’escriptora i traductora Monika Zgustová, Valèria Gaillard reflexiona sobre la literatura a l’era de les xarxes socials i Maria Nunes ens parla de la biografia sobre Maria-Mercè Marçal.
La secció Revista de les Arts dedica una especial atenció a la decoració mural del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya.
Tanca el volum sis ressenyes sobre llibres d’història, literatura i assaig.
EDITORIAL
Agustí Pons: La dreta espanyola que no existeix
OPINIÓ
Joan Ramon Resina: Les humanitats, encara
Vicenç Villatoro: La teranyina
MIRADOR
Lluís Duran: 2019, algunes personalitats i fets a tenir en compte. DʼAlexandre Galí a Fèlix Cucurull
Isabel-Clara Simó: Patrícia, l’argentinocatalana
Vicent Baydal i Sala: 600 anys de la Generalitat Valenciana: orígens i recuperació d’un autogovern històric
Joan Vallvé i Ribera: Cinquanta anys de la mort de l’abat Aureli M. Escarré
Queralt Solé: El Valle de los Caídos o la petrificació del franquisme
Valèria Gaillard: La literatura en l’era de les xarxes socials
Oriol Pi de Cabanyes: Fages de Climent, revisitat
Assumpció Estivill Rius: Record de Teresa Rovira i Comas en el centenari del seu naixement
DIÀLEGS
Adolf Beltran Xandri: Cinquanta anys de la invasió a Txescoslovàquia. Monika Zgustová: “El meu pare avisava que Dubček duia les reformes tan lluny que acabaria passant una cosa grossa”.
REVISTA DE LES ARTS
Damià Amorós i Albareda, Aina Catasús, Gisela Pau, Emma Romero Salinas i Ariadna de Vilallonga Carcolé: La decoració mural del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat
REVISTA DE LLIBRES
Marta Nadal: Els articles de Maria Aurèlia Capmany a “Serra d’Or”
Maria Nunes: Maria-Mercè Marçal. Una biografia
Tomeu Martí i Florit: Manuel de Pedrolo articulista: una obra completa
Espai de Lectura
Borja Bagunyà, Àlex Broch, Xavier Ferré i Trill, Mercè Morales, Anna M. Moreno-Bedmar, Vicenç Villatoro