Revistes

Revista de Catalunya 304. Entrevista a l’escriptora i traductora Monika Zgustová

El darrer número de l’any 2018, corresponent als mesos d’octubre, novembre i desembre,  recull articles interessants: parlem de commemoracions, articles de reflexió, articles d’abast històric i necrològiques de personatges rellevants de la nostra cultura.

Destaquem les cartes de salutació que dediquen a tot l’equip de la Revista de Catalunya de la que fou presidenta del Parlament Carme Forcadell i de l’ex-consellera Dolors Bassa, així com l’editorial del director de la revista d’Agustí Pons i els articles d’opinió de Joan Ramon Resina i Vicenç Villatoro.

L’historiador Lluís Duran dedica tot un article a recordar els principals aniversaris que podrem celebrar aquest 2019. En aquest sentit, hi ha articles commemoratius sobre els 600 anys de la Generalitat Valenciana, els cinquanta anys de la mort de l’abat Aureli M. Escarré i també del literat Carles Fages de Climent i el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany i Manuel de Pedrolo, sobre els quals es recorda la seva vessant periodística. Des de la Revista de Catalunya també recordem amb molt d’afecte la figura de la bibliotecària i ànima de la Revista durant molts anys Teresa Rovira, que va néixer el 1918.

Isabel-Clara Simó té un record especial per l’escriptora desapareguda Patrícia Gabancho, mentre que la historiadora Queralt Solé aprofundeix amb rigor sobre la polèmica de l’exhumació de la tomba de Franco del “Valle de los Caídos”.

El periodista Adolf Beltran entrevista amb profunditat l’escriptora i traductora Monika Zgustová, Valèria Gaillard reflexiona sobre la literatura a l’era de les xarxes socials i Maria Nunes ens parla de la biografia sobre Maria-Mercè Marçal.

La secció Revista de les Arts dedica una especial atenció a la decoració mural del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya.

Tanca el volum sis ressenyes sobre llibres d’història, literatura i assaig.

 

EDITORIAL

Agustí Pons: La dreta espanyola que no existeix

OPINIÓ

Joan Ramon Resina: Les humanitats, encara

Vicenç Villatoro: La teranyina

MIRADOR

Lluís Duran: 2019, algunes personalitats i fets a tenir en compte. DʼAlexandre Galí a Fèlix Cucurull

Isabel-Clara Simó: Patrícia, l’argentinocatalana

Vicent Baydal i Sala: 600 anys de la Generalitat Valenciana: orígens i recuperació d’un autogovern històric

Joan Vallvé i Ribera: Cinquanta anys de la mort de l’abat Aureli M. Escarré

Queralt Solé: El Valle de los Caídos o la petrificació del franquisme

Valèria Gaillard: La literatura en l’era de les xarxes socials

Oriol Pi de Cabanyes: Fages de Climent, revisitat

Assumpció Estivill Rius: Record de Teresa Rovira i Comas en el centenari del seu naixement

DIÀLEGS

Adolf Beltran Xandri: Cinquanta anys de la invasió a Txescoslovàquia. Monika Zgustová: “El meu pare avisava que Dubček duia les reformes tan lluny que acabaria passant una cosa grossa”.

REVISTA DE LES ARTS

Damià Amorós i Albareda, Aina Catasús, Gisela Pau, Emma Romero Salinas i Ariadna de Vilallonga Carcolé: La decoració mural del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat

REVISTA DE LLIBRES

Marta Nadal: Els articles de Maria Aurèlia Capmany a “Serra d’Or”

Maria Nunes: Maria-Mercè Marçal. Una biografia

Tomeu Martí i Florit: Manuel de Pedrolo articulista: una obra completa

Espai de Lectura

Borja Bagunyà, Àlex Broch, Xavier Ferré i Trill, Mercè Morales, Anna M. Moreno-Bedmar, Vicenç Villatoro

 

Revistes

Revista de Catalunya 304. Entrevista a l’escriptora i traductora Monika Zgustová