El professor Antoni Martí Monterde recepciona el llibre El cànon occidental, de Harold Bloom, i exposa la relació entre el crític nord-americà i el poeta Jaume Pérez Montaner, una veu imprescindible de la nostra tradició, que el va introduir («intraduir») en el panorama català. En la mateixa secció «Lletres», hi trobareu un article de Jaume C. Pons Alorda que desbrossa l’univers literari de Miquel de Palol, autor de referència i de gran ressò internacional, i un altre d’Elisabet Armengol sobre la col·lecció «Idil·lis» de literatura eròtica.
La situació política i la històrica de la democràcia ocupen una altra part important de les pàgines d’aquest número. Si a «Opinió» es traça el panorama que han deixat les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 12 de maig, a la secció «Prismes» es pren el pols al significat de la Revolució dels Clavells. A cinquanta anys vista, Andreu Claret ens hi aproxima en relació a la Transició espanyola, fets que rememora, també des del testimoni personal, Jaume Sobrequés. Completen la secció la reflexió sobre el dèficit fiscal, de Josep Reyner i sobre la llengua, del sociòleg Miquel Àngel Pradilla que ofereix elements objectius per analitzar la situació refractària de la llengua, amb gràfics d’usos en relació als moviments migratoris de la població i el necessari consens des de tots els sectors polítics i socials per revitalitzar-la. Ens hi juguem el futur.
D’altra banda, i de la mà d’Enric Pujol, que ha mantingut conversa amb Albert Balcells, coneixerem l’evolució dels estudis sobre la història, la seva implementació a les universitats catalanes, així com la seva valoració des de la perspectiva d’avui.
Tanmateix, és al dossier Política nacional, política global, coordinat per Xavier Díez i amb els articles d’Agustí Colomines, Thomas S. Harrington i del mateix Díez, que s’estudien amb profunditat els principals canvis de la política catalana en els últims vint anys, inseparables dels organismes i condicionants internacionals. Parlem de degradació democràtica? D’impotència? De polarització i canvis geopolítics internacionals? En la secció «Arts», hi trobareu la segona part de l’article que Mireia Freixa dedica a la construcció del model noucentista de ciutats al marge de Barcelona, (Les ciutats i l’espai intel·lectual a Catalunya, 1914-1936), l’embelliment d’edificis i espais públics i l’oposició fèrria d’alguns artistes, com Joan Sacs (Feliu Elias).
Finalment, a l’espai «Ressenyes» presentem llibres d’història i memòria, així com de reflexió sobre nacionalisme i identitats des de la perspectiva de ser dona i de participar activament en la societat a Màtria o barbàrie. A destacar la biografia Armand Obiols, d’una fredor que crema, un dels principals actors que van fer possible la Revista de Catalunya durant la guerra civil i l’exili, que ha portat a terme, fruit d’anys d’estudi, Quim Torra, director de la nostra Revista els anys anteriors a assumir la presidència de la Generalitat de Catalunya.
EDITORIAL
Lluïsa Julià: Generacions sense memòria literària
OPINIÓ
Adrià Santasussana Riu: 12M: Quatre reflexions i una preocupació
PRISMES
Andreu Claret Serra: 50 anys de la «Revolució dels Clavells». Portugal va accelerar el final de la dictadura
Jaume Sobrequés i Callicó: La Transició. Ruptura, reforma
Josep Reyner: El dèficit fiscal: l’expressió econòmica d’un conflicte polític
Miquel Àngel Pradilla Cardona: La revitalització de la llengua catalana, una comesa col·lectiva
DIÀLEGS
Enric Pujol: Entrevista a Albert Balcells: «La història serveix per interpretar el present»
DOSSIER: POLITICA NACIONAL, POLÍTICA GLOBAL
Xavier Diez: Presentació
Xavier Diez: Esquerres i dretes: una deriva ideològica
Agustí Colomines i Companys: Elits intel·lectuals, espanyolisme i anticatalanisme. El naixement de Ciutadans i la ruptura del consens popular
Thomas S. Harrington: La política exterior contemporània catalana
ARTS
Mireia Freixa: Les ciutats i l’espai intel·lectual a Catalunya, 1914-1936 (segona part)
LLETRES
Antoni Martí Monterde: El poeta com a crític. Jaume Pérez Montaner i Harold Bloom
Jaume C. Pons Alorda: Miquel de Palol, una galàxia literària
Elisabet Armengo:, «Idil·lis»: una col·lecció de literatura eròtica en català, d’Ela Geminada
RESSENYES
Quim Torra, Armand Obiols, d’una fredor que crema. L’intel·lectual que es va perdre. Per Montse Marsal Perernau
Francesc Fontbona, Jo pinto i prou. Per Eduard Vallès
Laia Arañó Vega, El camp dels catalans. Agde en el sistema concentracionari francès (1939-1940).Per Maria Llombart Huesca
Joan Gil, Conxita Oliver (ed.), Un altre art. Informalisme a Catalunya 1956-1966. Per Sílvia Tena
Júlia Ojeda, Anna Punsoda Ricart, Marta Roqueta-Fernàndez, Màtria o barbàrie. Trenta veus del feminisme català. Per Ariadna Romans i Torrent