Revistes

Revista de Catalunya 314: dossier “L’Assemblea de Catalunya, 50 anys després”

El dossier del número 314 de la Revista de Catalunya, corresponent al segon trimestre del 2021, està dedicat a la commemoració del cinquantenari de la constitució de la clandestina Assemblea de Catalunya.  L’acte va tenir lloc a la parròquia de Sant Agustí, al barri del Raval de Barcelona, el 7 de novembre del 1971. L’Assemblea va ser l’òrgan d’acció unitària dels partits polítics il·legals i de les associacions culturals i cíviques que lluitaven a favor de la democràcia i del reconeixement dels drets del poble català. El lema «Llibertat, amnistia, Estatut d’autonomia» resumia els punts mínims d’acord que havien assolit les diferents sensibilitats polítiques i socials que formaven part de l’Assemblea. Aquest dossier el  constitueixen  quatre articles. El primer és la crònica de la jornada i està escrit per Joan Safont, periodista i historiador, subdirector de la Revista.  Els tres  restants són obra de Magda Oranich, Joan-Ramon Colomines-Companys, i Andreu Mayayo, tres de les persones que van participar en aquella assemblea inaugural.

Aquest número de la Revista inclou, entre altres,  un article de l’arquitecte Josep ACEbillo sobre el futur urbanístic de Barcelona i Catalunya –en una línia molt  crítica en relació a la situació actual; el recordatori, a càrrec d’Enric Pujol, del cinquantenari de la mort de l’historiador Ferran Soldevila; una entrevista d’Adolf Beltran al periodista i escriptor Vicenç Villatoro; una reflexió sobre el cinema  actual  a càrrec d’Octavi Martí; una anàlisi de la situació de l’esmalt al foc a Catalunya escrit per Núria López Ribalta, una de les grans especialistes en el tema;  i un article del filòleg  Ricard Fité sobre la versió al català actual del Tirant lo Blanc feta per Màrius Serra.

EDITORIAL

Agustí Pons: Societat civil i progrés

Revista de Catalunya: Frederic Ribas, in memoriam

OPINIÓ

Josep ACEbillo: Globalització i transregionalitat. Notes per afrontar la crisi sistèmica postpandèmia des de la perspectiva territorial

Jordi Porta: De l’escoltisme a la Fundació Bofill: accions per a la llibertat

Enric Pujol: Ferran Soldevila, un clàssic contemporani

MIRADOR

Valentí Soler i NOguera: Amics de Just Cabot: Manuel Bosch Barrett

Frederic Ribas (?) El Pla Maragall, un pla per a després d’una guerra 

DOSSIER: Assemblea de Catalunya: 50 anys

DIÀLEGS

Adolf Beltran: Entrevista a Vicenç Villatoro: “He volgut reflectir la Catalunya mesocràtica i popular”

REVISTA DE LES ARTS

Núria Lòpez-Ribalta: L’esmalt al foc a Catalunya

Octavi Martí: Apte per a tots els públics

REVISTA DE LLIBRES

Ricard Fité Labaila: “Tirant lo Blanc” en català actual

Antoni Martí Monterde: Josep Pla a la “Revista de Catalunya” (la invenció del plagi)

Xavier Serrahima: Una mirada interrogativa & altres textos errants. Jaume Benavente (Veure i viure; escriure i descriure)

Xavier Ferré Trill: La història com a factor de lluita

Espai de lectura 

Lluís Busquets i Grabulosa; Guadalupe Ortiz de Landàzuri Busca

 

Revistes

Revista de Catalunya 314: dossier “L’Assemblea de Catalunya, 50 anys després”